Volwassenen

Orthodontie is er niet alleen voor kinderen in de groei. Ook volwassenen kunnen met een beugel worden behandeld. Tegenwoordig is in onze maatschappij het dragen van een beugel door volwassenen volledig geaccepteerd. We zien dan ook mensen van alle leeftijden!

Een orthodontische behandeling kan noodzakelijk/gewenst zijn vanwege:

 

Onzichtbare beugels

Regelmatig vragen volwassenen zich af of het mogelijk is de tanden te verplaatsen met een beugel die zo min mogelijk opvalt.
Drie typen zijn minder opvallende beugels:

Invisalign: Invisalign is een techniek waarbij met bitjes tanden worden rechtgezet. Deze beugel kan kleine tandstandafwijkingen corrigeren. Grotere afwijkingen kunnen worden gecorrigeerd door meerdere bitjes in de tijd toe te passen.
Keramische/witte brackets: dit type bracket kan worden toegepast in situaties van niet te extreme scheefstand.
Linguale apparatuur: de vaste apparatuur kan tegenwoordig ook aan de binnenzijde van de tanden worden bevestigd. Dit noemt men ook wel linguale orthodontie. Tot nu toe is deze methode alleen toepasbaar voor kleine correcties, maar mogelijk zal dit in de toekomst ook toepasbaar zijn bij grotere afwijkingen.

Chirurgische kaakcorrectie

Wanneer sprake is van een ernstige kaakstandafwijking, welke niet enkel met een beugel kan worden gecorrigeerd, kan een gecombineerde orthodontisch-kaakchirurgische behandeling oplossing bieden. Naast een vaste beugel krijgt de patiënt ook een chirurgische correctie van de onder- en/of de bovenkaak, uitgevoerd door de kaakchirurg. Wanneer uit ons behandelvoorstel blijkt dat een orthodontisch-kaakchirurgische behandeling de voorkeur verdient of zelfs soms de enige mogelijkheid is, gaat de patiënt eerst voor een oriënterend gesprek naar de kaakchirurg. De kaakchirurg geeft verdere uitleg over het chirurgische deel van de behandeling. Na dit gesprek kan worden besloten of de behandeling al dan niet zal worden gestart.

Slaapapneu (OSAS)

Bij een milde vorm van slaapapneu kan een speciale beugel (MRA) worden toegepast die gedurende de nacht wordt gedragen. Door een meer voorwaartse positie van de onderkaak wordt de luchtweg gedurende het slapen opengehouden. Bij ernstige OSAS wordt ook wel een chirurgische kaakcorrectie in combinatie met een vaste beugel toegepast.

Bij “filmpjes beugels” kunt u filmpjes zien van de diverse beugels en ook van de chirurgische correctie van de kaakstand.

aardbei